Samen naar een betere toekomst

Voor al je vaccinatievragen

info@vaccinatiecentrumtielt.be

Wat je moet weten over het coronavaccin

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie definitief achter ons te kunnen laten. Om weer gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, naar een concert of voetbalmatch. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer het gewone leven kunnen oppikken. Elke inwoner vanaf 12 kan zich gratis laten vaccineren in vaccinatiecentrum Tielt Noord: veilig, snel en dichtbij dus.

VCT_Welkom

Waarom is het belangrijk dat ook jij je laat vaccineren?

Zo voorkom je dat je zelf corona krijgt. Niemand kan immers voorspellen hoe ziek je wordt als je besmet bent met het coronavirus. Ben je gevaccineerd? Dan heb je minder kans om opnieuw besmet te worden. Je wordt ook minder ernstig ziek als je de ziekte toch doormaakt.

Je redt er levens mee en beschermt anderen. Hoe meer mensen weerstand hebben voor een bepaalde ziekte (immuun zijn), hoe kleiner de kans op verspreiding. Enkel als de overgrote meerderheid van alle mensen zich laat inenten, zal het coronavirus minder voorkomen en bereiken we groepsimmuniteit. Bovendien help je er de vele zorgverleners mee die altijd voor jou klaarstaan. Minder besmettingen zorgen immers voor minder ziekenhuisopnames.

Het vaccin is snel ontwikkeld. Is het dan wel veilig?

Alle vaccins zijn uitgebreid onderzocht en zijn zeer veilig. In de studies werden zelfs meer vrijwilligers ingeënt dan in andere vaccinatieonderzoeken. Alle COVID-19-vaccins moeten aan dezelfde strenge eisen voldoen als alle andere vaccins.

Ook hier is er – zoals bij elk vaccin – kans op eventuele bijwerkingen. De meest voorkomende klacht na COVID-19-vaccinatie is pijn op de plaats waar je de prik kreeg. Algemene klachten (zoals koorts of spierpijn) duren één tot twee dagen en kan je verhelpen met een pijnstiller.

Wat doet het vaccin met mijn lichaam?

Het vaccin traint jouw immuunsysteem met een ongevaarlijke variant van het virus. Zo leert je lichaam het coronavirus herkennen zonder dat je de ziekte echt doormaakt. Je kan niet zelf kiezen welk vaccin je zal krijgen. De verdeling hangt af van de technische kenmerken van het vaccinatiecentrum en van de op dat moment beschikbare vaccins. Voor sommige vaccins is één dosis voldoende, andere worden in twee vaccinatierondes toegediend.